İç Kontrol Sistemi
Kamudaki bürokratik alışılagelen iş ve uygulamaların, geleneksel yönetim anlayışının terk edilmesi çağdaş kamu yönetimi yaklaşım ve ilkelerinin benimsenmesi için en kilit başarı unsurlarından biri İç Kontrol Sistemidir.
Performans artışını sağlayacak "İyi Yönetim Anlayışı" Kamu sektörü için rehber ilke haline gelmiştir. İyi Yönetim İlkesi çerçevesinde daha kaliteli kamu hizmetinin sağlanması amacıyla hesap verebilirliğin temini, saydamlığın geliştirilmesi, yönetsel esneklikler sağlanarak yetki ve sorumlulukların devri, sonuç odaklı yönetim ve bütçeleme anlayışı ile vatandaş beklentilerinin karşılanması ön plana çıkan unsurlar olmuştur.
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında;Kamu hizmeti kalitesinin artmaya başlaması, beraberinde hedef odaklı yaklaşımı ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ihtiyacını doğurmuş ve böylece kamu kurumlarının organizasyon yapısından, iletişim ve izlemeye kadar mali yönetim ve kontrol süreçleriyle ilgili pek çok alanda etkili araçların kullanılmasını gerekli kılmıştır. Bu reform sürecinde benimsenen en önemli yönetim aracı ise İç Kontrol Sistemidir.
İç Kontrol:
İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin;
- - Etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
- - Varlık ve kaynaklarının korunmasını,
- - Muhasebe kayıtlarının doğru ve tam tutulmasını,
- - Mali bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan;
Organizasyon, Yöntem, Süreçleri ve İç denetimi kapsayan mali ve mali olmayan kontroller bütünüdür.