Tarımsal Yapı

Karaman İli yurdumuzun İç Anadolu bölgesinde 37°-11' kuzey enlemi; 33°-13' doğu boylamları arasında yer almakta olup, güneyinde Mersin ve Antalya, batı, kuzey ve doğusunda Konya İli ile çevrilidir. Karaman İlinin yüzölçümü 8.851 km² ve İl Merkezinin denizden yüksekliği 1.033 m' dir. 1'i merkez ilçe olmak üzere toplam 6 ilçesi, 5 kasaba ve 158 köyü bulunmaktadır.

Karaman İli topraklarının kuzey kesimi step bitkileri, güney kesimini ise orman örtüsü ile kaplıdır. Topraklarının 2/3'ü dağlıktır. İl merkezi ovada kurulmuş, hemen güneyinde Torosların uzantıları yer almaktadır.

Karaman İli Arazi Dağılımı(ha)

İlçeler  Tarım AlanıOrman ve FundalıkÇayır ve MeraTarım Dışı AlanToplam
SuluKuruToplam
Ayrancı8.49672.600 81.096 53.568 90.098 19.984 244.745
Başyayla7891.167 1.956 9.335 1.248 7.111 19.671
Ermenek3.096 21.005 24.101 81.662 7.380 5.167 112.040
Kazımkarabekir4.88418.055 22.939 7.426 4.069 5.674 40.108
Merkez77.052 133.685 210.737 60.742 80.976 66.956 425.660
Sarıveliler1.741 4.278 6.019 28.419 3.344 5.093 42.876
Toplam96.058250.790 346.848 241.152 187.115 109.985 885.100

Karaman'ın toplam yüzölçümü 885.100 hektar'dır. İlimiz arazilerinin % 39' u tarım arazileri, % 21'ini çayır mera arazileri, % 27' sini orman arazileri ve % 13' ünü diğer alanlar kaplamaktadır.

 

Kültür Arazisi Kullanım Amaçlarına Göre Dağılımı (ha)

İlçeTarla BitkileriBahçeSebzeNadasKullanılma-yan AraziToplam
Ayrancı68.7571.6617488.4131.51781.096
Başyayla9157337425401.976
Ermenek9.8323.416 5963.988017.832
K.K.Bekir17.8624316812.7011.26422.939
Merkez147.35824.21411.79127.2946.329216.986
Sarıveliler3.6461.9530366546.019
Toplam248.37032.40813.89043.0169.164346.848

İlimizin 346.848 ha' lık alanında bitkisel üretim yapılmaktadır. Bitkisel üretim yapılan bu alanların % 72'si tarla bitkilerine tahsis edilmiştir. Nadas alanı % 12'lik paya sahiptir. Tarım arazilerinin % 9 unde meyvecilik,ve % 4' ünde sebzecilik yapılmakta olup % 3 lük bir arazi kullanılmamaktadır.

İklim ve Yağış Durumu

Karaman İli kışları soğuk ve yağışlı, yazları kurak ve sıcak geçer. Sıcaklık kış aylarında -7° C' ye kadar düşmekte, yazın +38° C' ye kadar yükselmektedir. Karasal iklim hakim olan bölgede ortalama yağış 240-360 mm arasında değişmektedir. Ermenek İlçesi ve Bucakkışla yöresi Akdeniz iklimine sahip olup mikroklima özelliği göstermektedir.

Tarım Arazilerinin Sulanabilirlik Durumu(ha)

Tarım Arazisi  Toplam Sulanan Arazi  Devlet Sulaması  Halk Sulaması 
İl Özel İdaresi  DSİ 
YÜS SulamasıKooperatif Sulamaları
346.84896.0589.05932.39322.83831.768

 

 346.848 ha alana sahip olan tarım arazisinin %73'ü yani 252.584 ha' lık alanı sulanabilir alan olmasına karşın sulanan toplam alan miktarı 96.058 ha'dır.

Sulama Durumu2002%2005%2013%
Yüzey Sulama (ha)49.0928961.7098639.23641
Basınçlı Sulama(ha)6.1041110.0451456.82259
TOPLAM55.19610071.75410096.058100



2002 yılında İlimizin sulanan tarım arazilerinin % 11'inde basınçlı sulama yapılmakta iken, yapılan yatırımlar ve kullanılan kredilerle 2013 yılı sonunda sulanan tarım arazilerimizin % 59'unda basınçlı sulamaya geçilmiştir.

 

 

Karaman Tarımında Öne Çıkan  Tarla Ürünleri ve Türkiye'deki Yeri

​Ürün Adı​ ​ ​​​2002 ​ ​ ​​​​2014 ​ ​ ​

Ekiliş Alanı 

(hektar)

​Üretim

(ton)

Türkiye Sıralaması​

Ekiliş Alanı

(Hektar)​

Üretim

(ton)

Türkiye Sıralaması
Ekilişe Göre SıralamaÜretime Göre SıralamaEkilişe Göre SıralamaÜretime Göre Sıralama
Buğday109.610244.788363296.839166.0693140
Arpa81.250217.847141061.116145.7481314
Nohut14.74917.172171121.43227.96764
Mısır (dane)1.4402.853364016.419151.1401414
Fasulye (Kuru)8.91824.5225212.73039.56422
Şekerpancarı64.320317.63218138.489582.335117
Ayçiçeği1.5051.35532337.87419.6322018
Yulaf1.5753.36224215.2439.15768
Fiğ1.30611.30142266.168115.9762711
Mısır (silajlık)00  4.692280.0192522



Ülkemiz kuru fasulye üretiminin %18,4'ü, nohut üretiminin % 6,21'i ve şeker pancarı üretiminin % 3,51'i ilimiz tarafından karşılanmaktadır. İlimiz, ülkemiz kuru fasulye üretiminde 2nci sırada yer almaktadır.

 

Karaman Tarımında Öne Çıkan Meyve Ürünleri ve Türkiye'deki Yeri

​Ürün Adı ​ ​​​2002 ​ ​ ​​​2014 ​ ​ ​

Ekiliş Alanı

(Hektar)

Üretim

(ton)

Türkiye Sıralaması

Ekiliş Alanı

(Hektar)

Üretim

(ton)

Türkiye Sıralaması
Ekilişe Göre SıralamaÜretime Göre SıralamaEkilişe Göre SıralamaÜretime Göre Sıralama
Elma16.622211.9412320.961331.31232
Üzüm19.036112.0301184.14956.5612917
Zeytin7033.78121182.0456.0682019
Kiraz3446.43923111.81111.4081313
Ceviz3434.240921.4888.040153
Badem1291.8231179983.580106
Armut2776.8691783933.895920
Şeftali1841.84025253483.7542020
Erik5814.3966152905.2271816
Kayısı805.82035102147.090236

 

İlimiz elma ağaç sayısı bakımından ülkemizde birinci üretimde ise ikinci sırada yer almaktadır.

 

 

 

Karaman Tarımında Öne Çıkan Sebze Ürünleri ve Türkiye'deki Yeri

​Ürün Adı ​ ​​​2002 ​ ​ ​​​2014 ​ ​ ​

Ekiliş Alanı

(Hektar) 

Üretim

(ton)

Türkiye Sıralaması

Ekiliş Alanı

(Hektar)

​Üretim

(ton)

Türkiye Sıralaması
Ekilişe Göre SıralamaÜretime Göre SıralamaEkilişe Göre SıralamaÜretime Göre Sıralama
Domates1.32034.52033311.883126.1992015
Karpuz1.20341.07029262.03187.9601714
Soğan3.35863.82511101.32930.8281310
Kavun3505.12041461.12537.5351914
Biber9345.921213293033.1792113
Fasulye (Taze)1.0145.986162192518.923129
Hıyar90520.085121389438.1881010
Lahana68816.40110967319.346109
Ispanak1.2419.830576434.980812
Kabak (çerezlik)3.20010991243350898

 

 

 

Hayvancılığın Durumu (2014)

Cinsi  ​ ​Sayısı   Ortalama Fiyatı (TL/adet)

​Büyükbaş

 Hayvan

​ ​
Dişi 45.887 4.700
Erkek 16.4575.500
Toplam   62.344-

​Küçükbaş

 Hayvan

​ ​
Koyun 430.161 530
Keçi 146.103440
Toplam 576.264 -
Tavuk ​954.648-
Arı Kovanı ​52.333-
Ürün Adı  Üretim (kg-adet-litre) Güncel Fiyat (TL)
Et  (Kırmızı) 2.318.000 21 ​
Süt 98.851.0001,38  (İnek sütü:1,10 TL, Keçi Sütü 2,50 TL) ​
Bal 351.00027 TL/Kg süzme ​
Su Ürünleri 1.643.000- ​
Yumurta 355.144.778​0,18 Krş/adet ​

 

Baraj gölleri ile akarsularda bulunan işletmelerin balık üretim kapasiteleri 2.400 ton/yıldır. ​

''