T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIM VE ORMAN BAKANI DR. BEKİR PAKDEMİRLİ İLİMİZDE

Yayın Tarihi : 20.10.2021

TARIM VE ORMAN BAKANI DR. BEKİR PAKDEMİRLİ İLİMİZDE


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pilot il olarak Karaman’da uygulamaya başladığı Elektronik Hayvan Takip Sistemi’nin lansmanı CHS Hayvancılık A.Ş. yapıldı. Yapılan Lansmanda konuşma yapan Dr. Bekir PAKDEMİRLİ Akıllı küpe fikrinin kendisine ait olduğunu fakat projeyi ete kemiğe büründüren TAGEM, ASELSAN,ANKEREF tarafından uygulamaya hazır hale getirildiğini 5 ilde 400 hayvanda test çalışmalarının başarı ile tamamlandığını ve 20.000 hayvan üzerinde devam edeceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ daha sonra Karaman Belediyesini ve Belediye bünyesinde faaliyet gösteren ONGUN A.S yi ziyaret etti. Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı’dan belediye çalışmaları hakkında kısa bilgi alan Bakan Pakdemirli, günün anısına belediye şeref defterini imzaladı.

Giyim ve ayakkabı sektöründe üretim yapan Saya ve Tekstil fabrikasında incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli, yapılan işler ve tesisler hakkında Belediye Başkanı Savaş Kalaycı’dan bilgiler aldı. Fabrikayı çok beğendiğini belirten Bakan Pakdemirli, çalışanlara kolay gelsin dileklerini iletti.
Belediye Ziyaretinden sonra AK Parti il başkanlığını ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ buradaki konuşmasının ardından Cuma Namazını AKTEKKE camisinde kıldı.
Cuma Namazının akabinde MHP İl Başkanlığını ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, MHP İl Başkanlığı ziyaretinden sonra Karaman ÜLKÜ OCAKLARI'nıda ziyaret etti. Burada Ülkü Ocakları Genel Merkezi tarafından basımı yapılan yayımların hediyesi ile ziyaretler sonlandı.

Ziyaretler sonrasında Şimşek Tarım elma hasadına katıldı.
Traktör kullanıp ağaçtan elma toplayan Bakan Pakdemirli, gençlere 'fast food' yerine günde 1 elma tüketmeleri çağrısında bulundu. Pakdemirli, şunları söyledi:
''Elma, insanın beslenmesinde önemli. İngilizlerin bir atasözü var. Türkçesi şu; 'Günde 1 elma evden doktoru uzakta tutar.' Aslında meyve ve meyvelere karşı olan gençlerimizin de ilgisini artırmamız lazım ki, bu paketli ürünlerden çok meyveyi tüketmemiz, sağlığımız açısından da son derece önemli diye düşünüyorum. Türkiye'de 170 bin hektar alanda 4,5 milyon ton elma üretiliyor. 2002 yılından bu yana elma üretim alanlarında yüzde 15 artış olmasına rağmen, üretimimiz yüzde 95 artmış durumda. Bu tabi ki yapılan Ar-Ge faaliyetlerinin, doğru ekim-dikim metotlarının sayesinde elde ettiğimiz rakamdır.
2021 tahminimiz, 4 milyon 260 bin ton elmamız olacak. İnşallah ürünümüz bu sene bol ve bereketli. Karaman, ağaç sayısı bakımından Türkiye'de ikinci sırada ama hedefi Isparta'yı geçmek. Onlara başarılar diliyoruz. Dünyada dekarında bin 670 kilo civarında verim alınıyor. Türkiye'de bin 750 kilolar civarında. Dekara veririmiz, biraz önce de söylediğim gibi, son 19 yılda yüzde 70'in üzerinde bir artışımız var. Dünya elma üretiminde, Türkiye üçüncü sırada. 2002'de 15 bin ton elma ihraç ederken, 2020'de 13 misli artışla 211 bin ton elma ihracatımız var. 111 milyon dolar parasal değerle, 2021 yılında da 2020'den ilk 8 ayda daha fazla ihraç yaparak 118 milyon dolarlık ihracata imza atılmış oldu. Gençlerimize fast food yerine günde 1 elma, obez olma diyoruz. Bunun çok ciddi önemi var, çikolata ve diğer ürünleri tüketeceğimize günde 1 elma tüketerek sağlıklı kalırız.'' dedi.
Traktör üzerine binerek hasada katılan Bakan Pakdemirli, buradan Karaman Grand Otel'e geçerek sektör temsilcileriyle bir araya geldi.
Burada yaptığı konuşmada, sektör buluşmalarına çok önem verdiklerini vurgulayan Pakdemirli, sektör temsilcileriyle Bakanlık çalışanlarının bir araya geldiğini ve sorunlara direkt çözüm üretmeyi amaçladıklarını söyledi.
Pakdemirli, çiftçinin de gübre, tohum ve ilaç gibi diğer maliyetlerinde de artış yaşandığını ifade ederek, şöyle dedi:
"Bu artışları geçici olarak görmekle beraber çiftçimizin de bu kaygısını gidermek anlamında şunu söylüyorum; özellikle bu sonbahar döneminde çiftçimiz maliyetleri karşılayarak üretimine devam etsin. Hasat döneminde biz son 3 senedir ve genel anlamda da son 20 senedir çiftçimizi hiç üzmediğimiz gibi bu sene de hiç üzmeyeceğiz. Maliyet ne olursa olsun maliyetini karşılayacak şekilde biz alım fiyatlarımızı buna göre ayarlayacağız ya da piyasa fiyatlarını buna göre ayarlayacağız. O yüzden çiftçimizin üretimle ilgili bir endişesi olmasın."dedi.

SEKTÖR TOPLANTISINDA sektör temsilcilerinden soruları alarak cevaplayan Bakanımız Bekir PAKDEMİRLİ Sektör toplantısı bittikten sonra Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Üçharman (Divle) köyünde bulunan coğrafi işaret belgeli, "Türk rokforu" diye bilinen Divle Obruk Peynirinin üretildiği obruğu gezdi.
Peyniri yerinde incelemek isteyen Pakdemirli, köy içerisinde bulunan obruğun olduğu 36 metre derinliğindeki mağaraya Karaman Valisi Mehmet Alpaslan ile birlikte indi.
Daha sonra Pakdemirli yetkililerden peynirin üretimi hakkında bilgi aldı. Ardından Bakan Pakdemirli, köylülerin ürettiği yöresel ürünleri inceledi.
Pakdemirli, yaptığı konuşmada, Türkiye coğrafyasının çok gizli lezzetleri barındığını belirtti.
Köyde çok güzel bir üretimin yapıldığını ifade eden Pakdemirli, "Daha önce bildiğim bir peynirdi. Özellikle nerede üretildiğini yerinde görmek için bölgeye geldim. Çok farklı bir ortamda çok farklı bir üretim var. Burada çok güzel bir üretim yapılıyor. Özellikle bu köylülerimizin de bu peyniri yaparken yapmış oldukları çok ciddi bir çaba var. Emek, alın teri var. Bundan dolayı kendilerini kutluyorum." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'ye ziyaret programı kapsamında Karaman Valisi Mehmet Alpaslan IŞIK, Karaman Milletvekilleri Dr. Recep ŞEKER, Av. Selman Oğuzhan ESER, Karaman Belediye Başkanı Savaş KALAYCI, AK Parti İl Başkanı Abidin ÇAĞLAYAN, Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin IŞIKGECE, DSİ Genel Müdürü Kaya YILDIZ, TAGEM Genel Müdürü Nevzat BİRİŞİK, Tarım Reformu Genel Müdürü Kerim ÜSTÜN, BÜGEM Genel Müdürü Dr. Mehmet HASDEMİR, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya ERDURMUŞ, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun SEÇKİN, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Dr. Muhammed ADAK, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Sürur KIR, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Bülent SEZGİN, Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet GÜLDAL eşlik etti.