T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” Projesi İçin Protokol İmza Töreni Yapıldı

Yayın Tarihi : 6.10.2020

İlimizdeki küçükbaş hayvancılığı geliştirmek ve kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltilmesinin hedeflendiği “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi" hayata geçiriliyor.

29 Eylül 2020 Salı günü saat 15.00’de Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen ve Vali Mehmet Alpaslan Işık, Vali Yardımcısı Mehmet Özmen, Ziraat Bankası Konya Bölge Başkanı Faruk Bişiren, İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Yaman ve basın mensuplarının katıldığı bir program ile ilimiz hayvancılığının büyümesi ve gelişimine önemli katkılar sağlaması beklenen projenin protokol imzaları törenle atıldı. 

Karaman Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilecek olan ilimizdeki küçükbaş hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacak olan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi ile ilimizdeki küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve kırsal gelir kaynaklarının arttırılarak köyden kente göçün önlenmesi ile koyun yetiştiriciliğinin yerli ve yerel ırklarla geliştirilerek bu konuda faaliyet gösteren üreticilerin sürülerinin büyütülmesi amaçlanıyor.

Protokol imza töreni öncesinde bir konuşma yapan Vali Mehmet Alpaslan Işık, projenin ilimizdeki küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından bir dönüm noktası olacağını belirterek Karaman’ın 700 bini aşan hayvan sayısıyla küçükbaş hayvancılıkta 25’inci sırada yer aldığını söyledi. İlimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan yaklaşık 4 bin 500 işletme bulunduğunu ve bu işletmelerin yüzde 48’inin 100 baş ve altı hayvana sahip sürülerden oluştuğunu ifade eden Vali Işık, “Karaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi” ve sonrasında imzalanan protokol kapsamında şartları uygun küçükbaş hayvan yetiştiricilerimizin alacakları hayvanlarla 100 baş ve altında hayvana sahip işletmelerin hayvan sayıları 100 baş ve üzerine çıkartılarak, işletmelerimizin karlılığı ve yetiştiricilerimizin gelirleri arttırılacaktır” dedi.

Vali Mehmet Alpaslan Işık, “Valiliğimiz ile Konya Ziraat Bankası Bölge Başkanlığı arasında imzalanan protokol sayesinde düşük gelirli yetiştiricilerimizin kredi almadaki en önemli problemi olan ipotek şartı ortadan kaldırıldığını belirterek aynı zamanda kredinin faizsiz olması sebebiyle yetiştiricilerimizin kredi kullanımı kolaylaştırılacaktır. Kredinin ilk yılı ödemesiz, altı yıl taksitli olması ve işletme giderleri alımı için uygun faizli kredi kullandırılması sayesinde, ayni katkı olmadan sürülerin büyütülmesinde kolaylık sağlanmış olacaktır” dedi. 

Vali Işık konuşmasının devamında proje kapsamında yem firmaları ve kesimhanelerle yapılan sözleşme ile projeden yararlanan yetiştiricilere kaliteli, izlenebilir ve uygun fiyatlı yem tedariki ve piyasa ortalaması üzerinde bir kesim fiyatı ile kesim yaptırılarak yetiştiricilerimizin daha fazla kar etmesi sağlanacağını belirterek proje sayesinde işletmeler büyüyecek, yetiştiricilerimizin geliri artacak ve günümüzün en önemli problemi olan köyden kente göçün önlenebileceğini söyledi.

Projeye katkılarından dolayı Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, milletvekilimiz başta Dr. Recep Şeker olmak üzere diğer milletvekillerimize ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’a teşekkür ediyorum diyen Vali Işık konuşmasının sonunda projenin hedefine ulaşacağına olan inancını belirterek Köyümde “Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesinin ilimiz hayvancılığına ve yetiştiricilerimize hayırlı olması dileklerinde bulundu.

Toplantı, Vali Işık ve Ziraat Bankası Konya Bölge Başkanı Bişiren tarafından protokolün imzalanmasıyla sona erdi.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.