T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Karaman’ın Elması Kayıp Olmasın, Elmamız Elmas Değerinde, Hasattaki Kayıplara Son Verelim….!

Yayın Tarihi : 18.09.2020

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, KOP İdaresi ve Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 15.09.2020 tarihinde elma bahçelerinde hasat yapan işçilere hasat kayıplarını önlemek amacıyla elmanın nasıl toplanması gerektiği, kullanılacak alet ve ekipmanların nasıl olması gerektiği ve hijyen kurallarıyla ilgili hasat eğitimi düzenlenmiştir. Ayrıca 16.09.2020 tarihinde soğuk hava depolarında ürün paketleme bantlarında görevli personellere ve İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda üreticilerimize yönelik ürünün depoya geldikten sonra paketlenme aşamasına kadar olan kayıpların önlenmesi için dikkat edilecek hususlar hakkında depolama ve paketleme ile ilgili bilgiler verilmiştir.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Yusuf ŞAHİNBAŞ konu ile ilgili olarak Karaman ilinin elma üretimi bakımından Türkiye'de ilk üç sırada bulunduğunu, ilimizden yaklaşık 450-600 bin ton ürün hasat edildiğini, elde edilen ürünün yaklaşık % 30-40'ının yetersiz beslenme, mücadele, ürün seyreltmesinin yetersiz yapılması, hasat ve depolama esnasında meydana gelen hatalardan dolayı kalitesinin düşerek meyve suyu fabrikalarına gönderildiğini bunun da Karaman ekonomisine sağlayacağı katma değeri olumsuz etkilediğini belirtmiştir.

Yusuf ŞAHİNBAŞ ayrıca hasatta ve soğuk hava depolarında çalışan tarım işçilerinin hasat, depolama ve hijyen konularında sürekli olarak eğitime tabi tutulmaları gerektiğini, İl Müdürlüğü olarak üreticilerimize eğitim desteği vermeye devam edeceklerini ifade etmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 18.09.2020