T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Karaman’ın Tüm Tarım Paydaşları Koranavirüs Nedeniyle Tarımsal Üretimin Aksamaması İçin Alınan Tedbirleri Değerlendirdi

Yayın Tarihi : 31.03.2020

Valiliğimiz koordinasyonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile çiftçi örgütleri arasında Pandemi niteliği kazanan  "Koronavirüsle  (COVID-19)"  etkin mücadelenin yanında,  bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürülebilirliğin sağlanması ve gıda arz güvenliğinin korunması amacıyla aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.

1. 25.03.2020 tarih ve 5863 sayılı İçişleri Bakanlığı genelgesinde de belirtildiği üzere; tarımsal üretimin, çiftçilerin üretim alanına erişimini kısıtlamayacak ve hasat edilen ürünler ile tarımsal girdilerin pazara ulaşımını engellemeyecek şekilde aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak tedbirler alınması,

2. Bitkisel üretim faaliyetlerinin gereği olarak ekim, dikim, gübreleme, sulama, ilaçlama, çapalama, bakım vb. faaliyetlerine kesintisiz devam edilmesi, çiftçilerin veya tarım işçilerinin, işletmelere (tarla, bahçe, sera vb.)  kolaylıkla erişebilmeleri, gübre, tohum, ilaç vb. tarımsal girdilere erişimi için gerekli tedbirler alınması

3. Hayvan sağlığı ve hayvansal üretimde uygulanmakta olan aşılama ve küpeleme işlemleri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince, covid-19 virüsünün yayılmasını engellenmesi için gerekli tedbirlere azami şekilde riayet edilerek zamanında yapılaması,

4. Bitkisel ve hayvansal üretim sonucu elde edilen ürünlerin pazara arzının sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması,

5. Pazar ve marketlere ulaşan tarımsal ürünlerin halka arzında gıda güvenliğinin sağlanması amacı ile gıda denetimleri sıklaştırılması, konu hakkında hem esnaf hem de tüketicilere gerekli bilgilendirmenin yapılması,

6. Mevsimlik ve yerel tarım işçilerinin ulaşım, barınma ve çalışma koşullarının İl/İlçe müdürlükleri tarafından yakinen takip edilmesi konularında çiftçi örgütlerimiz ile işbirliği yapılacaktır.

7. Ayrıca gıda ve gıda ile temas eden madde üretimi yapan işletmelere aşağıdaki konular hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

- Çalışanların işe başlamadan önce temassız ateş ölçerle kontrol edilmesi ve ateşi olanların işyeri hekimine yönlendirilmesi,

- Girişlerde el dezenfektanlarının kullanılması,

- İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların kullanılması,

- Çalışanlar, işyeri ortamına girmeden ve çalışma sırasında en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirilmelidir, su ve sabuna erişim olmadığı takdirde alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanarak ellerini sık sık temizlemeleri sağlanması,

- Çalışanların hasta olduklarında evde kalmalarını teşvik eden, öksürük ve hapşırma görgü kurallarını içeren ve el hijyeninin önemini anlatan afiş/poster/talimatlar işyerinin girişine ve herkesin görebileceği diğer alanlara asılması,

- İşyeri genelinde çalışanların sosyal mesafesini sağlamak için uygun bir çalışma modeli geliştirilmesi,

- Çalışanlar arasında veya müşteri/çitçi arasındaki iletişimde sosyal mesafeye dikkat edilmesi,

- Bir çalışanın COVID-19 olduğu tespit edilirse, işverenler diğer çalışanları için COVID-19'a maruz kalma olasılıkları konusunda bilgilendirme yapılması ve sağlık kuruluşları ile irtibata geçilmesi hususu,
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.