T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ispanak Kaynaklı Zehirlenmeler

Yayın Tarihi : 6.11.2019

Ulusal basında yer alan taze ıspanak kaynaklı zehirlenmelerin ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz kontrol görevlisi personelince taze sebze-meyve satış yerlerine yönelik denetimler gerçekleştirilmiştir.

İlimizde gerçekleştirilen denetimlerde ıspanaklarda zehirlenmeye sebep olan yabancı ot halk dilinde güzel avrat otu ve adamotu bilinen otlar ve benzeri yabancı otlar tespit edilmemiştir. Ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından bugüne kadar satış noktalarından pestisit kontrolü (zirai ilaç kalıntısı) amacıyla 319 adet taze meyve ve 326 adeti taze sebze olmak üzere toplamda 545 adet numune alınmış olup, 2019 yılı içerisinde ise 20 adeti taze meyve ve 10 adeti taze sebze olmak üzere toplamda 30 adet numune alınmıştır.  Hasat öncesi pestisit kontrolü ve Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi(EKÜY) kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından üretildiği yerden (bahçe/tarla) pestisit kontrolü(zirai ilaç kalıntısı) amacıyla 2018 yılında 75 adeti taze meyve ve 4 adeti taze sebze olmak üzere toplamda 79 adet taze meyve-sebze numunesi alınmış, 2019 yılında ise 60 adeti taze meyve ve 2 adeti taze sebze olmak üzere toplamda 62 adet taze meyve-sebze numunesi alınmıştır.

Karaman İl Müdürlüğü olarak denetimlerimiz titizlikle devam etmekte olup, halkımızın tüketecekleri tüm gıdalarda olduğu gibi taze sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.