T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Arıcılık Kursu Tamamlandı

Yayın Tarihi : 22.03.2019

Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Arıcılık kursu tamamlandı.

İlimiz iklimsel ve coğrafi olarak bir geçiş bölgesinde bulunması nedeniyle arıcılık için çok uygun şartlara sahiptir. Bu uygun şartlardan birisi ise ilimizin çok zengin olan florasıdır. Karaman'ın arıcılık için bu avantajlı konumunun göstergesi ise: uluslararası alanlardaki bal yarışmalarında aldığı derecelerdir. Bu bağlamda; 2017 yılında 45. Apimondia Uluslar arası Arıcılık kongresinde petekli organik balda ilimiz balı dünya birinciliği ödülü alan ilimiz, 2018 yılında da Muğla Çam Balı Kongresinde Çok Çiçekli bal kategorisinde dünya üçüncüsü olmuştur.

İlimiz için önemli gelir kaynaklarından birisi olan arıcılık, tarım sektörü içerisinde kırsal nüfusun geçimine katkı sağlayan, emeğin kısa sürede karşılığının alınabildiği bir sektördür. Arıcılıkta önemli bir konuma sahip olan ilimizin mevcut durumunu koruyabilmek, arıcılığımızı geliştirmek, üreticilerimizin daha bilinçli, sağlıklı ve kaliteli bal üretimi ile diğer arı ürünlerine yönelmelerini sağlamak, gelişen yeni teknik ve teknolojileri arıcılarımıza ulaştırmak amaçlarıyla İl Müdürlüğümüzce çiftçi eğitim toplantıları, kurslar, teknik geziler, panel ve konferanslar düzenlenmektedir. Bu kapsamda Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ve 72 saat süreli Modüler Arı Yetiştiriciliği Kursumu 68 arıcımızın katılımı ile başarıyla tamamlanmıştır.

Arı Yetiştiriciliği Kursu 27 Şubat 2019 tarihinde başlamış ve 20 Mart 2019 tarihinde tamamlanmıştır. 68 kursiyerin katılımıyla başarıyla gerçekleştirilen kursun tamamlanması dolayısıyla İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ÖZÇALIK, İl Müdür Yardımcısı Abdullah KAYA, Şube Müdürleri ve arıcılarımızın katılımıyla bir tören düzenlendi.

Arı Yetiştiriciliği Kursunda; personelimiz Tekniker Hasip TURAN tarafından kursiyerlere: bal arısı ırkları, koloni bireyleri ve düzeni, mevsimsel bakım ve kışlatma işlemleri, bal üretimi, diğer arı ürünlerinin üretimi, ana arı yetiştiriciliği, ballı bitkiler, gezginci arıcılık, arı sağlığı ve arıcılıkta kullanılan teknolojik alet ve ekipmanlar konularında bilgiler verdi.  Kurs sonunda başarılı olan kursiyerlere uluslararası nitelikte olan sertifikaları verilecektir. Bu kursumuz ile ilimiz arıcılarının beceri ve bilgilerini artırmalarına katkıda bulunulmuştur.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce ilimiz arıcılığının geliştirilmesi ve ülke arıcılığında söz sahibi konuma gelmesi için yetiştirici ve üreticilerimize yönelik kurs ve eğitimlerimiz devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.