T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Karaman Elma Çalıştayı Yapıldı

Yayın Tarihi : 18.03.2019

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) nin birlikte düzenlediği Karaman Elma Çalıştayı 15 Mart 2019 tarihinde yapıldı. Türkiye'nin en büyük elma üreticisi konumunda olan Karaman, Isparta, Amasya ve Niğdeli elma üreticilerinin yaşadıkları sorunların masaya yatırıldığı "Karaman Elma Çalıştayı", Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Elma Çalıştayına Karaman Valisi Sayın Fahri MERAL, Karaman Milletvekilleri  Dr. Recep ŞEKER ve Selman Oğuzhan ESER, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan BOSTANCI, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet AKGÜL, Karaman Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan ÖZÇALIK, bilim insanları, teknik personeller, elma üreticileri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Bölge illerinden gelen üreticilerin, akademisyenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sektör temsilcilerinin de yer aldığı çalıştayda; elmanın bölgedeki sosyo-ekonomik boyutu, yetiştirilme teknikleri, hastalıkları, üretimi ve pazarlanması konularında sorun tespitleri ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marş'ının okunması ile başlayan program, KMÜ tanıtım filminin gösterimi ile devam etti.  Elma Çalıştayı Programının açılış konuşmasını yapan Karaman Valisi Sayın Fahri MERAL, KOP Bölge Kalkınma İdaresinin desteği ile yapılan elmacılık çalıştayının Karaman'da gerçekleştiriliyor olmasının Karaman'da elmaya hala büyük önem verildiğinin bir göstergesi olduğunu belirterek 1950'li yıllarda modern bahçelerin kurulmasıyla başlayan ve günümüze kadar büyük gelişmeler kat eden Karaman'ın, Türkiye'deki elma üretiminin yüzde 16'sını tek başına karşıladığını söyledi.

Vali MERAL konuşmasına şöyle devam etti: "2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Karaman'ın üretimde ülke genelinde ikinci sırada, toplam elma ağacı sayısında ilk sırada yer almaktadır.  Bahçeden sofraya gıda güvenirliliğinin ön planda tutulduğu elmacılıkta üreticilerimize hibe ve destekler verilmektedir.  İyi tarım uygulamaları, biyoteknik ve biyolojik mücadele ile çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik alt yapı, ekonomik yatırım ve afet desteği ile üreticilerimizin her zaman yanındayız."

Çalıştayda Karaman Milletvekili Dr. Recep ŞEKER, KOP İdaresi Başkanı İhsan BOSTANCI ve KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet AKGÜL birer açılış konuşması yaparak; elma üretiminde verimin ve katma değerinin artırılmasına yönelik bilgi ve tecrübe paylaşımı yapabilmelerine katkı sağlamak adına düzenlenen bu çalıştayın elma üreticilerimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilediler. 

Açılış konuşmalarının ardından KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesindeki programlarda öğrenim gören öğrencilere uygulamalı eğitim ve staj imkanı sağlanmasına yönelik olarak KMÜ ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akar Mühendislik, Örnek Gıda ve Tarım Ürünleri, Engin Tarım Meyvecilik, Yılmazlar Tarım Ürünleri ve Aletleri firmalarıyla işbirliği protokolleri imzalandı.

Açılış konuşmaları ve protokol imza töreninin ardından KMÜ Elmacılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi YILMAZ Sesli tarafından uygulama ve araştırma merkezinin tanıtımı yapılarak kuruluş amacı ve geleceğe dönük hedefler açıklandı.

Çalıştayda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ersin ATAY 'Elmada Yetiştirme Teknikleri ve Ağaç Mimarisi' konusunu anlatırken Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent ÜNLÜ 'Elma İç Kurdu' hakkında açıklamalarda bulundu. Son olarak söz alan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Betül GÜRER ise 'Pazarlama ve Örgütlenme Sorunları' konusu hakkında katılımcıları aydınlattı. Gün boyu devam eden program, çalıştay oturumlarının ardından sona erdi.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.