İlimizde 205.959 dekar alanda elma üretimi yapılmaktadır.
Bakanlığımızca 2012 yılında yapılan Bitki Sağlığı ve Karantina Bölge toplantılarında alınan kararlar neticesinde 2014 yılından itibaren İl Müdürlüklerimiz tarafından bitki sağlığı eğitim çalışmalarının tarla okulları şeklinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmış olup, hazırlıklı olmak bakımından 2013 yılında "Çiftçi Tarla Okulu" eğitim modelinin pilot çalışmaları yapılacaktır denilmişti.
Bu bağlamda; Ülkemizde bitki sağlığı uygulamalarında çiftçi eğitimlerine yeni bir vizyon ve ivme kazandırmak amacıyla Bakanlığımızca yaygınlaştırılmaya çalışılan "Tarla Okulları" çiftçi eğitim yayım çalışmaları çiftçilerimizin katılım ve motivasyonlarının sağlanarak planlanması sağlanmaktadır.
Çiftçi tarla okulu eğitiminde şu temel hedeflere yer verildi:
Çiftçinin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler verildi. Zirai Mücadele, Ekonomik Zarar Eşiği (EZE) vb. kavramlarda farkındalık oluşturulması, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması, ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi, kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler, mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sırasında kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilinci üreticilere aktarıldı.
2022 yılında "Tarla Okulları Projesi" kapsamında; İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca İlimizde 2 köy ve 1 ilçede ve 1 merkezde olmak üzere toplam 128 üreticinin katılımı ile; Elma, Kirazda görülen Hastalık ve Zararlılar, Yetiştiricilik, Budama, Bitki Besleme gibi konularda köy odalarında ve İl –İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda eğitimler verildi.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz, Sumi Agro Türkiye temsilcileri işbirliği ile 16 Mart 2022 Çarşamba günü İl Müdürlüğü toplantı salonunda "Elma İç Kurdu Biyoteknik Mücadelede ISOMATE –C PLUS " kullanımı konulu toplantı düzenledi.
Sumi Agro Türkiye temsilcilerinden Teknik Müdür Dr. Türkan KOÇLUʼnun sunum yaptığı eğitim toplantısına, İl Müdürü Yusuf ŞAHİNBAŞ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer KOKA ve diğer Şube Müdürlerimiz Fatih AYAZ, Süleyman YAVUZ, Rıdvan TUŞAT, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Elma Üreticileri Birliği Başkan Yrd. Celil SERİM ve yönetim kurulu üyeleri ile ilimizde faaliyet gösteren bitki koruma ürünü bayileri ve üreticilerimiz katıldı.
Yapılan eğitimde; Elma İç Kurdu tanımı, biyolojisi, zarar şekli, ekonomik önemi, yayılışı, konukçuları, mücadele zamanı ve metotları, kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri ve dozları ile nasıl mücadele yapılacağı, Entegre Mücadele Prensipleri doğrultusunda nelere dikkate edileceği anlatıldı.