Şaşırtma tekniği: Elma içkurdu popülasyonunun izlenmesi için, Pherocon tipi eşeysel çekici tuzaklar 1 Ocak' tan itibaren elkili sıcaklıklar toplamı (EST)1 40-80 gün-derece civarına ulaştığında (mart sonu-nisan başı) çiçek taç yapraklarının dökülmesinden sonra bahçenin ortalarında bulunan elma ağacının tacının dış kısmına ve yerden 1.5-2 m yükseğe ve hakim rüzgar yönünde 5 hektara 1 adet gelecek şekilde asılır. Tuzaklardaki feromon kapsülleri 4-5 haftada bir, yapışkan tablalar ise gerektiğinde değiştirilir. Tuzaklar ilk kelebek yakalanıncaya kadar haftada 2-3 kez kontrol edilir.
İlkbaharda tuzaklarda ilk ergin yakalanması ile birlikte çiftleşmeyi engelleme tekniğinin uygulandığı bahçeye dekara 50 adet ( sınır ve tampon uygulaması hariç) gelecek şekilde ISOCOD-C tipi yayıcılar hemen asılır. Her ağacın gölge kısımlarına en üstten 60-70 cm aşağıya gelecek şekilde, sınırdaki ağaçların her birine, iç kısımlara asılan çubuğun(yayıcının) iki katı kadar yayıcı çubuk bağlanır. Bu yayıcıların uzun süreli koruma için UV dayanımı olması nedeniyle sezon boyunca etkisi sürmektedir.
Ülkemizde Elma iç kurdu'na karşı çiftleşmeyi engelleme yönteminde, her biri 380 mg feromon içeren ISOCOD-C tipi yayıcılar ruhsatlıdır. ISOCOD-C de her bir çubuk, içerisi feromonla doldurulmuş ve her iki ucu kapatılarak birleştirilmiş iki tüpten oluşur. Alüminyum tel bileşeni yoktur. Bu nedenle paralel borular hafifçe ayrılarak yan dallar üzerinde kaydırılmalıdır. Bükülmesine gerek yoktur.
Bu yayıcılar 50 adet/da dozunda bahçeye homojen olarak dağıtılmalı ve sınırlarda daha yoğun kullanılmalıdır. Ayrıca yöntemin uygulanacağı alan en az 5 ha büyüklüğünde olmalıdır.
Çiftleşmeyi engelleme yönteminden olumlu sonuçlar alabilmek için;
1. Yöntemin kullanılacağı bahçelerde izolasyonun iyi sağlanması, mümkün olduğu kadar geniş alanlarda uygulanması ve sınırlarda daha fazla sayıda yayıcı kullanılması,
2. Popülâsyonun eşeysel çekici tuzaklarla takip edilmesi, düşük ve orta yoğunluktaki popülâsyonlarda kullanılması,
3. Yayıcıların bahçelere ilkbaharda tuzaklarda ilk ergin yakalanması ile birlikte hemen asılması,
4. Yöntemin uygulandığı bahçelerde özellikle döllere ait larva çıkışlarında meyve sayımlarının titizlikle yapılması,
5. Popülâsyonun yüksek olduğu ve uçuş süresinin uzun olduğu yıllarda uygun bir insektisitle kombine edilmesi,
6. Kullanılan yayıcıların taze olması gerekmektedir.
Yöntemin spesifik oluşu ve doğal dengeyi koruyucu olması nedeniyle ülkemizde ekolojik tarım üreticileri tarafından kullanılması birinci derecede alternatif bir yöntem olarak görülmektedir.
Eşeysel çekici tuzaklarda ilk erginin yakalanmasıyla birlikte, denemeye alınan ve Elma iç kurdu feromonu içeren yayıcılar, elma bahçesine firmasının önerdiği şekilde ağaçlara bağlanır. Uygulama alanına 80-100 m den daha yakın bir ilaçlı elma bahçesi varsa, buradan çiftleşmiş dişi bireylerin göçünü engellemek yani izolasyonu sağlamak gerekir. Bu amaçla, çiftleşmeyi engelleme yönteminin uygulandığı elma bahçesine sınır olan bahçelere de 30 m genişliğinde yayıcılar asılarak bir tampon bölge oluşturulmalıdır. Oluşturulan bu tampon bölgede de tavsiye edilen aynı yayıcı yoğunluğu kullanılır.
Uygulama, elma meyvelerinin hasat edildiği döneme kadar devam eder.
KAÇ ADET ASACAĞIMIZI NASIL HESAPLAYACAĞIZ?
Yayıcı Dozu: 50 adet/da (kenar ve tampon uygulamaları hariç)
Bahçemizde ağaç sayısı 25 ağaç/da ise;
• 50 yayıcı/25 ağaç=2 yayıcı/ağaç
• Kenardaki ağaçlara 2X2=4 adet
Bahçemizde ağaç sayısı 40 ağaç/da ise;
• 50 yayıcı/40 ağaç=1,25 yayıcı/ağaç
• Her 4 ağaçtan 2. yada 3.'süne 2 adet diğerlerine 1 adet
• Kenardaki ağaçlara 1,25X2=2,5 adet
• 1 ağaca 2, diğerine 3 adet olarak asılabilir.